Beamer

Beamers zijn er in vele soorten en maten en prijzen. Wat toegepaste projectietechniek worden doorgaans twee soorten toegepast:

A: LCD (Liquid Crystal Display) en
B: DLP (Digital Light Processing)

Heel simpel gezegd werkt een DLP beamer als volgt:

Voeding:
De voeding is nodig om zowel alle elektronica, als de lamp van de juiste spanningen te voorzien.

Lichtbron:
De lichtbron in de projector is een lamp welke veel licht (en doorgaans ook veel warmte) produceert. Door het snel draaiende kleurenwiel wordt de kleur aan het licht toegevoegd. De beamerlamp en het kleurenwiel dienen na een bepaald aantal draaiuren vervangen te worden.

Signaalverwerking: 
Door middel van een HDMI-, een VGA- of een gele composiet stekker, kun je het signaal wat afkomstig is van (bijvoorbeeld) je laptop, aanbieden aan de beamer. Diverse elektronica moet deze informatie verwerken/ bewerken om het als “beeld” uiteindelijk op het scherm te kunnen projecteren.

DMD: 
Met alleen een lamp en kleurenwiel krijgen we nog steeds geen beeld. Hoe krijgen we zichtbaar wat we willen laten zien? Dat wordt gestuurd/ geregeld met een uiterst ingenieuze DMD. Dit is een module met microscopisch kleine spiegeltjes (zie de spiegeltjes als pixels) die gekanteld kunnen worden en daarmee bepalen of het licht al dan niet richting lens laat om geprojecteerd te worden. Op de laatste foto kun je mooi het zgn. “optical block” zien: Daar worden de afzonderlijke componenten van licht, kleur en spiegeltjes bij elkaar gevoegd, waarna het door de lens als beeld naar buiten treedt.

Elk van de genoemde items bestaat al uit uiterst complexe circuits. Vind je het niet bijzonder dat je een voedingskabel in het lichtnet doet, de signaalkabel in de beamer doet en dat er vervolgens “zomaar” beeld op je scherm verschijnt?

Bijgaand enkele foto’s van de DMD (Digital Micromirror Device) uit een Sharp  beamer.

Toevoeging 13/04/2020: Bovenstaande artikel schreef ik een paar jaar geleden. Momenteel zie je nieuwe varianten van projectoren verschijnen; denk aan laser- en led beamers. Dit zou een extra artikel/ informatie waard zijn. Mogelijk t.z.t.